Για να σου εξασφαλίσουμε μια κορυφαία εμπειρία, στο site μας χρησιμοποιούμε cookies.

ΕΙΔΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ ΧΗΜΕΙΑΣ ΤΡΟΦΙΜΩΝ

ΕΙΔΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ ΧΗΜΕΙΑΣ ΤΡΟΦΙΜΩΝ

Η συνεχής αναμόρφωση των προγραμμάτων σπουδών και ο εκσυγχρονισμός του περιγράμματος  των μαθημάτων, επέβαλε και την αναμόρφωση της ύλης πολλών πανεπιστημιακών συγγραμ­μάτων. Μεταξύ αυτών συγκαταλέγεται και το βιβλίο της Χημείας των τροφίμων. Η αρχική ύλη που είχε περιληφθεί στο σύγγραμμα "Χημεία Τροφίμων: Θεωρία και Ασκήσεις" του Κων.  Σφλώμου (ISBN  978-618-5309-66-4), αναδιοργανώθηκε, επικαιροποιήθηκε και εμπλουτίστηκε, προκειμένου καλύψει τις ανάγκες του μαθήματος: Χημεία τροφίμων ΙΙ, που διδάσκεται πλέον κατά το επόμενο εξάμηνο από αυτό του μαθήματος της Χημείας τροφίμων Ι. Η ιδέα και η "εκ των ων ουκ άνευ" συμμετοχή της αναπληρώτριας καθηγήτριας του Τμήματος Επιστήμης και Τεχνολογίας τροφίμων του ΠαΔΑ  Δημ. Χούχουλα ( η οποία έχει άλλωστε και την ευθύνη διδασκαλίας του αντίστοιχου μαθήματος) στη συγγραφή του παρόντος πονήματος είναι εύκολα ιχνηλατήσιμη. Απεδείχθη δε, ιδιαίτερα αξιόλογη και εποικοδομητική για την παρουσίαση ενός σύγχρονου και ολοκληρωμένου συγγράμματος Χημείας τροφίμων.

Στα Ειδικά Θέματα Χημείας τροφίμων περιλαμβάνονται ενότητες όπως το νερό, η οξεοβασική ισορροπία, τα ποτά (ροφήματα βοτάνων και αλκοολούχα), τα μέταλλα και τα ιχνοστοιχεία, οι βιταμίνες και τα διαθρεπτικά πρόσθετα, τροφίμων και ποτών. Αναπτύσσονται ακόμα θέματα Γαστρονομικής Χημείας και τροφοφαρμάκων. Αναλύονται τέλος οι διάφορες βιοχημικές μεταβολές και αντιδράσεις οι οποίες παρατηρούνται  σε φυτικούς ιστούς, μετά τη συγκομιδή των καρπών (από το χωράφι στο ράφι), καθώς και - με τη συμβολή του συναδέλφου στο ΠαΔΑ  καθ.  Σπ. Ραμαντάνη – στους ζωικούς ιστούς,  μετά τη θανάτωση του σφαγείου (from the stable to the table).

Η συγγραφή του βιβλίου ξεκίνησε το καλοκαίρι του 2019 και ολοκληρώθηκε μετά από ένα περίπου χρόνο, τον Αύγουστο του 2020. Ένα χρόνο ο οποίος χαρακτηρίστηκε από δραματικές αλλαγές και τροποποιήσεις που επέφερε - σε όλη την ανθρωπότητα- o κορωνοϊός SARS- CoV-2 και η CoViD-19 στο υγειονομικό, κοινωνικό, οικονομικό, εργασιακό και προφανώς το εκπαιδευτικό γίγνεσθαι και τη ψυχοσωματική συμπεριφορά των ανθρώπων. Οι συγγραφείς, προκειμένου να ανταποκριθούν στις επιβεβλημένες ανάγκες της εξ αποστάσεως εκπαίδευσης, εφήρμοσαν την πρακτική προσάρτησης διαφανειών, που – ούτως ή άλλως – επιχειρείται και στα υπόλοιπα βιβλία τους των Εκδόσεων Τσότρα. Έτσι, την ανάπτυξη των κειμένων του κάθε κεφαλαίου ακολουθεί η συνοπτική παρουσίαση αυτού με σειρά διαφανειών. Αυτές, διαμορφώθηκαν με τη σημαντική υποστήριξη του Μηχανικού Πληροφορικής του ΠαΔΑ κ. Νικ. Ρηγάκη. Είναι στη διάθεση των διδασκόντων εκπαιδευτικών σε ηλεκτρονική μορφή (κατόπιν επικοινωνίας με τον εκδότη  στο info@ekdoseis-tsotras.gr) για την υποστήριξη της ασύγχρονης διδασκαλίας και γενικότερα της εξ αποστάσεως εκπαίδευσης.  Το περιεχόμενο των διαφανειών μπορεί  να χρησιμοποιηθεί από τους φοιτητές/αναγνώστες και ως βάση γρήγορης επανάληψης και επισήμανσης των κυριοτέρων «κρίσιμων θεμάτων» του αντίστοιχου κεφαλαίου. Στη σειρά των διαφανειών που πηγάζουν από την ύλη του κεφαλαίου, παρεμβάλλονται - κατά περίπτωση - και ορισμένες άλλες, σχετικές βέβαια με τα γνωστικά αντικείμενα του κεφαλαίου. Οι παρεμβολές αυτές, βοηθούν στην πληρέστερη περιγραφή και κατανόηση ορισμένων ειδικών θεμάτων, χωρίς - κατ’ ανάγκη - να αποτελούν μέρος της εξεταστέας ύλης για τους φοιτητές.

 

Αθήνα, Αύγουστος 2020

Οι συγγραφείς:                                                                          Ο εκδότης:

 Κώστας Σφλώμος   -  Δήμητρα Χούχουλα                              Αθανάσιος Τσότρας

Γράψτε μια αξιολόγηση

Σημείωση: η HTML δεν επεξεργάζεται!
    Κακή           Καλή

  • Views: 1903
  • Κωδικός Προϊόντος: 978-618-5495-05-3
  • Διαθεσιμότητα: Άμεσα Διαθέσιμο
  • 50,00€
  • Χωρίς ΦΠΑ: 50,00€

Συμπληρώστε τα στοιχεία σας και θα επικοινωνίσουμε εμείς μαζί σας!

 

Αποστολή Κλείσιμο